Saraybosna halkı Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarını anıyor

Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. yılı anma törenleri kapsamında, bu yıl toprağa verilecek 7 kurbanın tabutlarını taşıyan konvoy Saraybosna’ya ulaştı.

TÜRKÇE Yayın: 09 Temmuz 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 09.07.2025 14:41:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 Visoko’dan yola çıkan konvoy, geleneksel güzergâhı izleyerek Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı binası önünde durdu. 

Konvoy, Saraybosna kuşatması sırasında büyük acıların yaşandığı Katledilen Çocuklar Anıtı ve Markale Pazarı gibi sembolik noktalarda da durarak saygı duruşuyla anıldı. 

Srebrenitsa’da 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilen alanda işlenen soykırımın 30. yıl dönümünde, kimlikleri yeni tespit edilen yedi kurbanın cenazeleri bu yıl Potočari Anıt Mezarlığı’na defnedilecek.

Cenazeleri taşıyan  konvoy, geleneksel güzergâhı izleyerek Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya ulaştı. Konvoy, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı binası önünde durdu ve burada kurbanların aileleri, vatandaşlar ve devlet yetkilileri tarafından saygı duruşuyla karşılandı. Yağmura rağmen toplanan kalabalık, gözyaşları içinde dualar etti ve tabutlara çiçekler bıraktı.

Törene, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Željko Komšić, Yüksek Temsilci Christian Schmidt, Bosna-Hersek İslam Cemaati Reisul-Uleması Hüseyin Kavazović ve çok sayıda hükümet yetkilisi katıldı.

Konvoy, Saraybosna kuşatması sırasında büyük acıların yaşandığı Kuşatılmış Saraybosna’nın Katledilen Çocukları Anıtı ve Markale Pazarı gibi sembolik duraklarda da kısa süreliğine durarak anma gerçekleştirdi. Ardından Potočari’ye doğru yola çıktı.

 

Bu Yıl Toprağa Verilecek Kurbanlar

Bu yıl defnedilecek yedi kurbanın isimleri şöyle:

  • Senajid (Husein) Avdić (1976)

  • Hariz (Ramiz) Mujić (1976)

  • Fata (Huso) Bektić (1928)

  • Hasib (Adem) Omerović (1961)

  • Sejdalija (Alija) Alić (1961)

  • Rifet (Mustafa) Gabeljić (1964)

  • Amir (İbrahim) Mujčić (1964)

En genç kurbanlar, öldürüldüklerinde yalnızca 19 yaşında olan Senajid Avdić ve Hariz Mujić oldu. En yaşlı kurban ise 67 yaşındaki Fata Bektić.

“Srebrenitsa Bir Daha Asla Yaşanmasın”

Törene katılanlardan biri olan Advija Pervan, “Bugün ailemden birini uğurlamıyorum ama ben de bir şehit annesiyim. Bu benim için çok zor. Bunlar sanki çocuklarımmış gibi,” diyerek duygularını dile getirdi. Pervan, soykırımı inkâr etmeye devam etmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı: “Srebrenitsa bir daha asla yaşanmasın diye buradayım.”

Soykırımın Ardından

1995 yılında Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı, 2007 yılında Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı tarafından resmen “soykırım” olarak tanındı. O tarihten bu yana 6.765 kurban Potočari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. 250 kurban ise ailelerinin isteği üzerine yerel mezarlıklara gömüldü. Hâlâ 1.000’den fazla kurbanın kalıntılarına ulaşılamadı.

Bugüne kadar Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’daki mahkemeler tarafından 54 kişi toplam 781 yıl hapis ve 5 müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Müebbet alanlar arasında savaş dönemi liderleri Radovan Karadžić ve Ratko Mladić de bulunuyor.

11 Temmuz Cuma günü, Potočari’de cenaze namazı kılınacak ve kurbanlar ebedi istirahatgâhlarına uğurlanacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.